Mjölken

Det var ett hårt slit på fäboden. Inte nog med att vallpigan skulle ta hand om alla djuren, hon skulle också ta reda på all mjölk. Om man i dag, i vår tid, skulle mjölka en enda ko så skulle man få ungefär mellan 20 och 40 liter mjölk på en enda dag, beroende på vilken sorts ko det är. Förr i tiden gav korna förstås mycket mindre mjölk än så. En ko ger bara mjölk efter att hon har fått en kalv. En ung ko som ännu inte har fått en kalv kallas för kviga. Man mjölkade för hand både morgon och kväll.

Av mjölken gjorde vallpigan produkter som smör och ost. Det förvarade hon svalt i jordkällare eller i en bäck och sen tog hon med det hem till gården på hösten.
När man har gjort ost så blir det en vätska över. Den kallas för vassle och om man kokar den riktigt länge så blir det messmör.

Messmörskok i Dala-Floda, foto Gerda Söderlund, Leksands lokalhistoriska arkiv

Visste du att du kan göra eget smör? Häll grädde i en bunke. Ta fram elvispen och vispa tills grädden har blivit jättetjock och det blir en vätska runt om den. Vätskan kallas för kärnmjölk och kan användas till bakning. Blanda smöret med lite salt. Bre på mackan.

Hem Fäboden Buffring Vallpigan Djuren Mjölken Vallmusik Musik & dans