Fäboden

Under 1800-talet var Sverige ett bondesamhälle. De flesta människor var bönder och bodde på landet. De levde av det de själva kunde göra som att odla potatis och rotfrukter eller säd, som man sen bakade bröd av. De skaffade sig också mat genom att jaga och fiska. Ville de ha värme i huset, eller laga mat fick de själva gå ut och hugga ved och göra eld i spisen. De tillverkade sina egna verktyg, sydde sina egna kläder och lagade det som var slitet och trasigt.

De hade också djur som kor, får och getter som alla äter gräs. Eftersom de odlade marken runt gårdarna så kunde inte djuren gå där och beta. Därför flyttade de djuren på sommaren till en fäbod, en stuga i skogen. Där fick djuren ströva fritt och beta och bli tjocka och feta. Flera familjer kunde ha fäbodarna intill varandra så att det blev som en liten by.

Bälter Selma sjunger Långt bort i skogen

Bälter Selma Hansback föddes 1912 i Åsen i Älvdalen. Hon hade många sånger efter sin mor och farmor. Den här sången är inspelad den 2 oktober 1968 av Märta Ramsten och Evert Åhs för Svenskt Visarkiv.

Fä = djur
Bod = stuga

Andra ord för fäbod

  • Vall
  • Budo
  • Buder
  • Säter
Hem Fäboden Buffring Vallpigan Djuren Mjölken Vallmusik Musik & dans