Om oss

Vi gör den audiovisuella folkmusikföreställningen Långt bort i skogen för barn 5-10 år. Temat är fäbod och vallmusik och i föreställningen får publiken lära sig om livet på fäboden. Hur vardagen såg ut för fäbodkullan, hur hon lockade på djuren eller kokade messmör. Vallvisor blandas med svängiga låtar. Musiken liveloopas och integreras med publiken som både får dansa fäboddisco och vara med och spela in ett ljudlandskap. På filmduken visas dels gamla arkivfilmer och dels nya filmer från Karl Tövåsens fäbod utanför Rättvik. Långt bort i skogen har sedan 2015 spelats som skol- och offentlig föreställning över hela Sverige i regi av bland annat Norrbottensmusiken, Norrlandsoperan, Musik i Västernorrland, Musik Gävleborg, Scenkonst Sörmland, Västmanlandsmusiken, Länsmusiken i Kalmar, Landstinget Dalarna och Musik i Syd. Långt bort i skogen nominerades till årets folkmusik på Dalecarlia Music Awards 2016.

Ladda ner flyer | Ladda ner presstext

Sofia Sandén

Sångerska och folkmusiker från Leksand som efter studier vid Kungliga Musikhögskolan etablerat sig som en av den nya generationens folksångerskor. Har rönt stora framgångar med bland annat folkmusikgruppen Ranarim, flertalet skivinspelningar och turnéer i Japan, USA och Europa. Hennes senaste skivor är med folkmusiktrion Sandén-Nygårds-Carr.  (Ian Carr gitarr och Anders Nygårds fioler)

Sofia är en ofta anlitad solist och har samarbetat med olika musiker och kompositörer. Hon har tidigare bland annat gjort Karin Rehnqvists ”Davids nimm” och ”Puksånger och lokrop”och drivit ett lyckat kammarmusikprojekt tillsammans med en stråkkvartett från Dalasinfoniettan. Har även gjort musikteater som Papagena i Mozarts Trollflöjten på Folkteatern i Gävle, regi Peter Oskarsson och som Marit i det klassiska ”Himlaspelet” av Rune Lindström. Sedan 2018 är hon anställd som sånglärare i folksång på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

sofiasanden.com

Maria Jonsson

Riksspelman och folkmusiker från Skellefteå. Maria har länge varit frilansmusiker och medverkat i många olika projekt och band som turnerat både inom och utanför Europa. I nuläget ingår hon i grupperna Ian Carr & The Various Artists och FaluFolkBand. Efter studier på Musikhögskolan i Stockholm är hon bosatt i Falun. Hon har fördjupat sig i folkmusiken från Västerbotten bland annat tillsammans med nyckelharp-spelmannen Daniel Pettersson. Hon spelar och medverkar på ett femtontal cd-inspelningar, till exempel ”Kadrilj” med Daniel Pettersson som nominerades till årets utgåva på Folk och Världsmusikgalan 2015. Hon arbetar som timlärare på Musikkonservatoriet i Falun och har även varit teatermusiker på bland annat Västerbottensteatern och Dalateatern.

mariajonssonmusik.se

Långt bort i skogen

Pressbilder att ladda ner

Bild 1 högupplöst
Bild 2 högupplöst
Bild 3 högupplöst

Foto Fotograf Heléne

Sofia & Maria verkar med stöd från Statens kulturråd.

Samarbetspartners Folkmusikens hus och Högskolan Dalarna.

Allt material, såsom bilder, ljudklipp och filmer, på denna webbsida är upphovsrättsskyddat och får ej laddas ner, om inte annat anges.

Noter och pressbilder är fria att laddas ner och användas.

Illustrationer är gjorda av Jens Ahlbom

Gamla foton kommer från Leksands lokalhistoriska arkiv, Alviks bildarkiv och Orsa bildarkiv.